PANCAKES przepyszne naleśniki bananowe z mleka modyfikowanego

Przepyszne naleśniki dla dzieci zarówno tych malutkich jak i całkiem dużych;). Moją inspiracją było mleko, którego nie chciała tknąć córka (11 miesięcy), a nie jestem za marnowaniem jedzenia. 😉

Składniki:
– 1 jajko (najlepiej z chowu ekologicznego),
– 210 ml mleka modyfikowanego,
– 4 łyżki mąki,
– 3/4 banana
– pół łyżeczki cukru waniliowego do smaku.

Przygotowanie:
Przygotuj mleko modyfikowane według zaleceń na opakowaniu. Poczekaj aż ostygnie – najlepiej aby było już całkowicie zimne.
Wlej już zimne mleko do garnuszka czy miski, tak aby było Ci wygodnie miksować. Dosyp 4 łyżki mąki. Wymieszaj.

Rozdziel żółtko jaja od białka, białko pozostaw w osobnej misce, a żółtko dołącz do pozostałych składników.

Banana najlepiej zblendować blenderem albo rozgnieść a następnie połączyć z mlekiem, jajkiem i mąką. Dokładnie wymieszaj mikserem.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno białko. Połącz z pozostałymi składnikami mieszając drewnianą łyżką.

Do moich naleśników użyłam małej patelni z aluminium o średnicy 14cm, która nie wymaga tłuszczu do smażenia.

Małą chochelką wlej ciasto naleśnikowe na patelnię. Można na chwilkę przykryć pokrywką wtedy robią się pulchniejsze. 🙂

 

Jak Wam smakują naleśniki? Macie swoje sposoby na recykling niezjedzonych posiłków swojego dziecka? 🙂 U nas wyszło przepysznie!

SMACZNEGO!